Veilig in de badkamer vertoeven? Dat doe je met onze tips.
Een badkamer kent vele geheime gevaren. Goed voorbereid zijn is dus de boodschap. Laten we eens nagaan welke gevaren er kunnen zijn, en hoe we problemen kunnen vermijden!
Ventilatie in de badkamer
Is je badkamer voldoende verlucht? Dat zou in ieder geval moeten. De badkamer is een zeer vochtige plek, waardoor een goede ventilatie belangrijk is voor de afvoer van stoom en vochtige lucht.
Het moet mogelijk zijn dat er frisse lucht in de badkamer komt om schimmels en bacteriën te vermijden en om een optimaal zuurstofgehalte te behouden.
Een oplossing:
Een mogelijke oplossing is het plaatsen van een simpele plafondventilatie boven de douche. Deze ventilatie kan je dan apart bedienen. De stoom gaat dan altijd naar boven zodat ook de kans op aanslag op de spiegels vermindert. Heb je een beetje extra budget, dan is het altijd een goed idee om een ventilatie aan te schaffen die automatisch in werking treedt aan de hand van de luchtvochtigheid. Op die manier werkt de ventilatie door, zelfs nadat je de badkamer verlaten hebt. Dit is overigens ook een optie zelfs al heb je een globaal intern ventilatiesysteem in de woning, zoals dat nu meestal het geval is bij nieuwbouwwoningen.
Anti-slip: vermijd uitschuivers!
Misschien heb je wel kleine kinderen in huis? Zoals je weet spatten deze al graag eens en voor je het weet is de hele badkamer nat … en extra gevaarlijk!
Het is daarom geen slecht idee om je daarop te voorzien, maar gelukkig zijn er wel tal van mogelijkheden om je te beschermen tegen een slippertje:
- Anti-slipcoating;
- Anti-slipstickers;
- Anti-slipdouchematten;
- Anti-sliptegels.
Anti-slipmaterialen zijn meestal moeilijk op proper te houden. Daarom zijn de meeste producten nu gemaakt van synthetisch materiaal dat vuilafstotend is en die zijn dan ook antibacteriologisch voorbehandeld. Dit sluit niet uit dat je anti-slipmaterialen niet meer hoeft te onderhouden: met regelmaat schoonmaken blijft nodig! Een voorbeeld van een aanbieder van deze producten is: Sealskin.
Van plan om jouw badkamer te renoveren en op zoek naar advies en prijzen op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.
Opgepast met elektriciteit
Hou zeker rekening met deze tips met betrekking tot elektriciteit in je badkamer:
- Zorg er voor dat de stopcontacten geaard zijn. Op die manier kan bij een kortsluiting de stroom worden weggeleid.
- Plaats een speciale differentieelschakelaar van 30mA (milliampère). Zo wordt de stroom uitgeschakeld als een apparaat onder spanning staat. Dit is in principe zelfs verplicht.
- Zorg er voor dat er steeds een minimale afstand is van 60 centimeter tussen de stopcontacten en de badrand (of douchebak).
- Laat elektrische apparaten NOOIT op de grond slingeren of zet deze niet in de buurt van water. Anders is de kans op elektrocutie groot.
- Gebruik speciale badkamerlampen. Deze zijn in principe bestand tegen vocht. Dit kunnen ook speciale spaarlampen zijn.
Controle over het water
Kinderen kunnen soms met de kraan spelen. Dat lijkt op zich onschuldig, maar er kan dan opeens heel koud of heel warm water uit de kraan komen met brandwonden als gevolg. Laat het niet zover komen en gebruik een thermostatische kraan voor de douche en het bad. Zo’n kraan heeft een vergrendelknop voor de temperatuur, zodat er nooit té heet water uit de kraan kan komen.
Thermostaatkranen bestaan in zowel op- en inbouwuitvoeringen. Een inbouw wordt meestal aangeraden, omdat het plaats bespaard en dus ook de kans verminderd om zich te stoten aan de kraan. Een opbouwuitvoering is daarentegen makkelijker te plaatsen.
Heb je ook al aan een watermelder gedacht? Dit kan zeer handig zijn omdat je dan automatisch een melding krijgt bij wateroverlast.
Diverse tips
- Antislipmaterialen zijn ook speciaal verkrijgbaar voor baby’s, bepaalde producten zelfs speciaal op vorm gesneden. Op die manier kan die ook stabiel in bad zitten.
- Laat niets rondslingeren: kinderen pakken echt alles vast: medicijnen, scheermesjes, zeep, … . Ruim dus alles op en plaats ze bij voorkeur in een zo hoog mogelijke opbergruimte.
- Een badkraanbeschermer bestaat ook: deze is meestal opblaasbaar en kan over de badkamerkraan worden geschoven.
- Wie mobiel beperkt is, doet er goed aan om een anti-slip handvat te plaatsen. Deze steunstangen zijn relatief goedkoop (vanaf 20 euro) en kunnen in de meeste doe-het-zelf zaken verkregen worden. Ook een douchekruk is handig voor wie graag een douche neemt, maar niet lang genoeg op de been kan blijven.
De prijs voor veiligheid
Hoeveel kost deze veiligheid nu? We vonden bepaalde producten te koop op het internet en geven graag een richtprijs voor u mee:
[su_list icon=”https://badkamerspiegel.be/wp-content/uploads/list_bulletcheck.jpg” icon_color=”#23b640″]
- Steunstang: vanaf 20,00 euro;
- Antislipmat: vanaf 10,00 euro;
- Badmat volledig bad: vanaf 15,00 euro (al is dit afhankelijk van de grootte);
- Antislipmatje: vanaf 10,00 euro;
- Douchemat: vanaf 7,00 euro;
- Douchekruk: vanaf 70,00 euro;
- Klein badstoeltje: vanaf 35,00 euro.
[/su_list]
Het zijn allemaal producten waar designers graag hun aandacht aan besteden.
Combineer dus gerust veiligheid met design voor een optimaal comfort!
Offertes op maat aanvragen voor badkamerrenovatie kan via de offerteservice. Zo kom je in contact met verschillende vakmannen. Deze service is gratis en volledig vrijblijvend. Klik hier voor meer informatie.