Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Badkamerspiegels online
Badkamerspiegels online

De badkamer verwarmen, hoe begin je er aan?

De badkamer is een ruimte in huis waar een aangename warmte dient te zijn. Er zijn tal van mogelijkheden, maar soms is een bijverwarming wel noodzakelijk. Hoe begin je aan het verwarmen van een badkamer op efficiënte wijze, om een maximaal comfort te bereiken?

Maar al te vaak wordt er gekozen voor een hoofdverwarming in combinatie met een extra bijverwarming. Een bijverwarming plaatsen is nuttig omdat deze dan slechts voor bepaalde periodes kan ingezet worden en piekmomenten kan opvangen: in de badkamer moet de verwarming niet constant op vol vermogen blijven aanstaan.

 

Vloerverwarming in de badkamer

Vloerverwarming blijft een populaire keuze in de badkamer.

Omdat de warmte zorgt voor een fijne stralingswarmte maakt dat het ook mogelijk om blootvoets in de badkamer te vertoeven. Dit verhoogt het comfortgevoel en verbeterd de algemene ervaring in de badkamer. De muren blijven ook vrij omdat er geen radiator moet geplaatst worden. De kleine badkamer kan op die manier maximaal gebruikt worden.

Toch is in vele gevallen vloerverwarming alleen niet voldoende, een extra bijverwarming is dan meestal nodig. Hiervan wordt ook verwacht dat deze snel kan opwarmen. Soms wordt ook geopteerd voor wandverwarming als vloerverwarming niet voldoende blijkt te zijn.

 

Wandverwarming in de badkamer

Stralingswarmte blijft een goede keuze omdat de warmte aangenamer aanvoelt, iets dat vooral in ruimtes zoals de badkamer heel belangrijk is. Het systeem is vergelijkbaar met vloerverwarming, ook de technieken zijn ongeveer dezelfde:

  • Het nat systeem is de goedkoopste optie en vergt een opbouwdikte van ongeveer 3 centimeter;
  • Het droog systeem is geschikt bij buitenmuren die slecht geïsoleerd zijn. Het zal wel duurder zijn dan het nat systeem omdat er veelal ook een laag isolatie geplaatst wordt.

 

Radiatoren

Radiatoren zijn nog steeds heel erg aanwezig in de badkamers van Vlamingen. Gelukkig zijn er de dag van vandaag ook tal van design radiatoren en sierradiatoren op de markt. Vaak kunnen ze ook nog uitgerust worden met handdoekringen, spiegeltjes of zeephouders.

Een handdoekradiator is de optie die men het meest verkiest. De radiator is dan bijvoorbeeld voorzien van een element waarop je handdoeken kan hangen. Een handdoekradiator kan aangesloten worden op de centrale verwarming of aangesloten worden via het stopcontact.

Kies je voor verwarming met een radiator, dan zal je op voorhand moeten berekenen welk vermogen er nodig is. Het zal immers ook invloed hebben op de grootte van de radiator. De plaatsing van de radiator gebeurd het best aan de buitenmuur of in de nabijheid van een raam.

Een radiator zal je badkamer vrij snel kunnen opwarmen. Daar tegenover staat wel het nadeel dat deze plaats inneemt.

 

Op zoek naar de gepaste verwarming voor jouw badkamer? Advies en prijzen op maat aanvragen kan via de offertepagina

 

Bijverwarming: welke kiezen?

Zoals reeds aangehaald zijn handdoekradiatoren vrij populair. Ze kunnen gewoon aangesloten worden via het stopcontact wat er dus voor zorgt dat ze eenvoudig te installeren zijn in een oudere badkamer waar het warmteverlies iets te groot is.
Opgelet: als hoofdverwarming zal een handdoekradiator in de meeste gevallen toch onvoldoende zijn.

Ook andere systemen om te fungeren als extra verwarming zijn mogelijk:

  • Olieradiator: het grote voordeel van olieradiatoren is dat deze mobiel zijn. Je kan ze dus ook perfect in andere ruimtes gebruiken wanneer dat even nodig zou zijn.
  • Keramische verwarming: wordt minder heet dan een straalkachel en stofdeeltjes verbranden niet op het element, waardoor er geen belasting is van de luchtwegen.
  • Blazers: een blazer is klein en warmt snel op, waardoor ze uiterst geschikt zijn in de badkamer als het toch even te fris is.
  • Stralers: een infraroodstraler zal geen warmte lucht uitblazen, maar de personen en objecten in de kamer opwarmen. De werking is daarom geruisloos en er is geen verplaatsing van geur of stof. Klik hier voor meer info over infraroodverwarming in de badkamer.
  • Convectoren: elektrische convectoren warmen snel op en zijn gemaakt om kleinere ruimtes zoals de badkamer te verwarmen. Wie zonnepanelen heeft en dus zijn eigen energie opwekt, kan op die manier toch energiezuinig omgaan met elektrische verwarming.

Bij het kiezen van een bijverwarming voor de badkamer is het belangrijk dat deze ook effectief geschikt is voor gebruik in de badkamer. Dat kan je nagaan door te kijken naar de IP-klasse die het toestel heeft meegekregen. Deze IP-klasse duidt aan in hoeverre de verarming bestand is tegen stof, voorwerpen en water. Een IP-klasse 21 is geschikt voor gebruik in de badkamer. Schakel een professional en kom te weten welke verwarmingsoplossing gepast is voor jouw situatie. Gratis offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Niet vergeten:

Vergeet ook niet dat een verwarmde badkamerspiegel meehelpt om de ruimte te verwarmen. Deze kan gebruikt worden als de behoefte aan extra verwarming doorgaans heel klein is, maar heeft als bijkomend voordeel ook dat de badkamerspiegel niet zal condenseren. Klik hier voor meer info.