Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Badkamerspiegels online
Badkamerspiegels online

Schimmels in badkamer verwijderen en voorkomen

Omdat de badkamer een heel vochtige ruimte is, valt nooit uit te sluiten dat er zich na een tijd schimmels vormen. Schimmels worden veroorzaakt door onder meer vocht en warmte in de ruimte en een verkeerde ventilatie. Hoe verwijder je deze schimmels en hoe kan je schimmels in de badkamer verder voorkomen?

Artikel inhoud:
Schimmels in de badkamer | Schimmels voorkomen | Schimmels verwijderen | Vochtbestrijding offertes

 

Schimmelvorming in badkamer

Schimmels komen voor in ruimtes waar het warm is en waar veel vocht aanwezig is. Bij een heet bad of douche condenseert de stoom op koudere oppervlakten. Dat kan je snel zien aan je badkamerspiegel. Een badkamerspiegel met verwarming is hier evenwel een oplossing voor.

Wordt de badkamer niet voldoende geventileerd of verlucht, dan bestaat er een groot risico op schimmels. Ze manifesteren zich het liefst in hoeken, voegen en andere plaatsen waar het vocht het langste blijft aanhouden. Ook op de muren of het plafond kunnen schimmels ontstaan: het oppervlak is poreus en kan een zekere mate van vocht opslorpen. Dat vormt een ideale voedingsbodem voor schimmels.

Schimmels vormen vaak zwarte plekken, zorgen er voor dat de ruimte muf gaat ruiken maar zijn bovenal heel erg ongezond. Schimmels verwijderen en voorkomen in de badkamer is dus ook belangrijk voor je gezondheid.

Last van vochtproblemen in de badkamer? Snel actie ondernemen is de boodschap! Het is aangeraden daarbij een vochtspecialist in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om het vochtprobleem op de juiste manier aan te pakken. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina

 

Schimmels in de badkamer voorkomen

Om schimmels te voorkomen is vooral een betere ventilatie en verluchting belangrijk. Hiermee los je al heel veel problemen op. In eerste instantie kan je proberen om dit op natuurlijke wijze zonder mechanische tussenkomst op te lossen, bijvoorbeeld door:

  • De ramen open te zetten en zorgen voor een verluchting. Op die manier komt verse lucht binnen in de woning.
  • De badkamer na het douchen te drogen met een handdoek (vergeet dan ook de randen en muren niet) of het vocht van de muren te verwijderen met een aftrekker.
  • De verwarming in de badkamer af te zetten op de momenten waar de douche niet gebruikt wordt, de warmte houdt anders het vocht langer in de lucht.
  • De verwarming aan te zetten in de badkamer alvorens je een heet bad of een douche neemt. Als de ruimte op voorhand voldoende warm is, dan zal het waterdamp minder snel op de (koude) muren condenseren.
  • De deur van de badkamer altijd open te zetten na het douchen zodat het vocht sneller kan ontsnappen.
  • Geen was te drogen in de badkamer, want als je dit wel doet, dan blijft het vocht in de badkamer hangen.

 

De natuurlijke wijze van ventilatie en verluchting kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. In dat geval zal er een badkamerventilator nodig zijn om de vochtige lucht naar buiten af te vloeien en de ruimte sneller te drogen.
Een badkamerventilator is niet duur, je hebt al snel een model voor 50 euro. De installatie vereist bij sommige modellen wel enige kluservaring.

 

Er bestaan ook verschillende badkamerventilatoren:

Een natuurlijke badkamerventilatie: Dit is een rooster die er voor zorgt dat de instroom van verse lucht behouden blijft. Deze verluchtingsroosters zorgen er dus voor dat vocht en condensatie te allen tijde kan afgevoerd worden.

Een badkamer ventilatiesysteem: Dit is een mechanisch ventilatiesysteem dat zowel de instroom als uitstroom van lucht reguleert. Bij mechanische systemen moet je wel rekening mee houden dat er ook een invoer van verse lucht nodig is, een ventilatierooster in de badkamerdeur of het inkorten van de deur zodat er een spleet is onderaan zijn beiden opties.

Blijven de schimmels terugkeren? Dan is de kans groot dat er een ander probleem is waarvan de oorzaak niet afkomstig is van de badkamer. In dat geval kan je het best een vochtbestrijding expert inschakelen. Vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.

Tip: Is de luchtvochtigheid in de badkamer wel in orde? Dit kan je nagaan door een hygrometer aan te kopen. Deze geeft aan wat de luchtvochtigheid in een ruimte is. Een goede luchtvochtigheid zal tussen de 40% en 60% bedragen. Is dat niet het geval, dan kan een luchtontvochtiger misschien een oplossing bieden.

 

Schimmels verwijderen in de badkamer

Om schimmels te verwijderen in de badkamer bestaan heel veel tips en tricks, maar je moet ook onthouden dat het belangrijk is om je te wapenen tegen een terugkeer van schimmels en dat louter afkuisen niet voldoende is.

Schimmels verwijderen doe je steeds met rubberen handschoenen aan. Een mondmasker is ook geen overbodige luxe. Om schimmels te verwijderen kan je een speciale schimmelvreter kopen maar er bestaan ook voldoende huis- tuin- en keukenmiddeltjes om de klus te klaren. Deze zijn vaak nog het beste, speciale producten tegen schimmels bestaan toch grotendeels uit bleekwater.

Het product wrijf je in op de schimmelvlekken met een borstel, spons of doekje. Je laat deze vervolgens even inwerken en wrijft vervolgens alles weg met een nieuw doekje of spons. De plek kan je nadien opnieuw schoonmaken met een beetje water.

Het product om de schimmels te verwijderen kan soda zijn, chloor of een speciaal middel. Op gevoelige plaatsen vermijd je best agressieve middeltjes. Bleekwater is een populair middel om schimmels te verwijderen.
De makkelijkste manier om bleekwater aan te brengen is om deze in een plantensproeier (of iets gelijkaardig) te gieten, mengen met ongeveer 25% water en dit op het oppervlak te spuiten dat je wilt reinigen. Door enkele dagen lang het mengsel op de plek te spuiten zal je merken dat de schimmels vanzelf gaan verdwijnen.

Andere tips:

  • Dop watten in bleekwater en duw deze in de hoeken. Laat ze zitten zolang het kan, dit houdt ook de siliconen proper.
  • Breng schoonmaakazijn (gemengd met water) aan via een verstuiver op de voegen en kuis deze vervolgens (na een korte periode zodat het product kan intrekken) af met een schuursponsje.
  • Verwarm azijn uit de supermarkt in een aterkoker en breng deze aan op de schimmelvlekken. Dat helpt niet alleen tegen schimmels, maar is ook goed tegen kalkaanslag.
  • Werk eventuele resterende restjes weg met een beetje waspoeder op een spons.
  • Meng witte azijn met afwasmiddel (verhouding 50/50) om voegen met een tandenborstel te poetsen. De voegen kan je nadien weer wit krijgen met een watje gedrenkt in zuurstofwater.

 

Wat je niet mag doen is een schimmel droog verwijderen: op die manier zorg je er voor dat er schimmeldeeltjes in de lucht terechtkomen. Dit is nefast voor de gezondheid en kan bijvoorbeeld zorgen voor problemen met ademhaling of allergische reacties uitlokken.

 

Schimmels verder voorkomen

Schimmels voorkomen kan je ook door gebruik te maken van waterafstotende materialen. Tegels en panelen in gips zijn dan een veel gemaakte keuze, maar polystyreenplaten zijn eveneens een goede keuze omdat deze goed isoleren en ongevoelig zijn voor vocht en water.

Wordt er verf gebruikt in de badkamer, dan kies je het best voor een acrylverf. Dit type verf kan het best tegen vocht en bevat daarenboven ook nog schimmelwerende bestanddelen. Het afkuisen van de muren vormt dan ook geen probleem met acrylverf. Je kunt deze verf in elke doe het zelf zaak vinden.

 

Vochtproblemen: prijzen vergelijken

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. Via onze offerteservice kan je in contact komen met maximaal 4 verschillende vochtbestrijders om jouw vochtprobleem op te lossen. Elke aanvraag is gratis en vrijblijvend, er is geen enkele aankoopverplichting. Klik hier voor meer informatie.